Výživa u predčasne narodených bábätiek

Hneď ako sú stabilizované všetky životné funkcie predčasne narodeného bábätka, prichádza na rad výživa, ktorá je pre jeho ďalšie prežitie kľúčová. Rýchlosť rastu požadovaná u predčasne narodených detí môže byť až 3-krát vyššia ako u detí narodených v termíne [1, 2], s tým súvisia aj vysoké nutričné požiadavky na výživu – v akej podobe bude podaná, aj čo sa týka zloženia. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje podobu výživy, je aj to, kedy sa bábätko narodilo a ako ďaleko sa stihli vyvinúť jeho orgány a ich funkcie.

Preto sú v prvých dňoch nedonosené bábätká často vyživované iba parenterálne (do krvného obehu), pretože ich telíčko nie je zatiaľ schopné prijímať stravu štandardne – perorálne (podávanie materského mlieka alebo priamo dojčenie). Podľa posúdenia lekára a zrelosti bábätka sa potom ďalej podáva výživa sondičkou priamo do žalúdka. Základom výživy je aj u týchto detí, samozrejme, materské mlieko, ktoré však v tom okamihu nespĺňa vysoké nutričné požiadavky nedonosených detí a nedokáže pokryť ich denný kalorický príjem. Z tohto dôvodu sa materské mlieko ešte môže obohacovať o tzv. fortifikátory, ktoré obsahujú cukry, vitamíny, bielkoviny a ďalšie dôležité živiny, ktoré zvyšujú kalorickú hodnotu materského mlieka.

Pre každé predčasne narodené bábätko je jeho výživa „ušitá“ na mieru, aby správne rástlo a prospievalo. Ak má dieťa hmotnosť pod 1 000 g, môže sa pridávať ešte proteínový doplnok pre navýšenie obsahu bielkovín, pretože tieto deti majú extrémne nároky na ich príjem.

V prípade, že mamička má dostatok mlieka, môže začať prikladať bábätko k prsníku (pokiaľ to jeho stav umožní) niekedy okolo 28. týždňa. Ide skôr však o akési nastavenie rituálu a inštinktu bábätka. Samotné dojčenie z prsníka môže začať až niekedy okolo 32. týždňa, keď sací reflex bábätka je už dostatočne vyvinutý a zvládne koordináciu tohto procesu.

Pokiaľ však mamička „predčasniatka“ nemôže z akéhokoľvek dôvodu dojčiť, dostáva bábätko cudzie materské mlieko z certifikovaných mliečnych bánk. Bábätko môže tiež dostávať kvalitnú umelú výživu vyvinutú špeciálne pre nedonosené deti. Hneď ako začne prospievať a jeho stav vyhodnotia lekári ako optimálny, môže byť bábätko prepustené z nemocnice do domácej starostlivosti. V prípade, že nemôže byť dojčené, tak dostáva špeciálne mlieko, tzv. post discharge.

Poraďte sa so svojím pediatrom
Navštívte naše stránky Nutriklubu, kde nájdete ešte viac zaujímavých článkov k  téme.
Máte ešte nejaké otázky, na ktoré sa chcete opýtať? Potom je tu pre vás pripravený náš tím a
spolupracujúci odborníci. Kontaktujte je prostredníctvom našej poradne, emailom na info@nutriklub.sk, alebo
telefonicky na 0800 601 600.
Alebo formou chatu: nutriklub.sk/poradna-odbornikov

Referencie:

  1. Klein CJ . (2002) J Nutr. 132(6 Suppl 1): 1395S-1577S.
  2. Clark et al. (2014) Clin Perinatol. 41(2): 295-307.

Více o výživě

Výživa dieťaťa s rizikom vzniku alergie

V dnešnom globálnom a rýchlom svete je už alergia braná takmer ako bežná súčasť našich životov. O alergiách sa vie veľa a…...

Výživa u predčasne narodených bábätiek

Hneď ako sú stabilizované všetky životné funkcie predčasne narodeného bábätka, prichádza na rad výživa, ktorá je pre jeho ďalšie prežitie…...

Viac o výžive

O výžive
v chorobe

O výžive
pri PKU/DMO

O výžive
detí