Výživa pri tráviacich ťažkostiach

Medzi najčastejšie tráviace ťažkosti bábätiek patrí grckanie, zápcha a dojčenské koliky. Tieto tráviace ťažkosti sa často prelínajú a kombinujú, a môže sa tak stať, že sa u vášho bábätka objaví viac ťažkostí naraz. Na trhu existujú rôzne špeciálne dojčenské mlieka určené práve pri takýchto ťažkostiach. Niektoré mlieka dokonca pomáhajú riešiť viacero ťažkostí súčasne ťažkosti, pri ktorých sú určené – napr. pri zápche a zároveň pri dojčenských kolikách. Ak vaše bábätko trpí viacerými tráviacimi ťažkosťami naraz, vyberte pre neho po konzultácii s pediatrom také dojčenské mlieko, ktoré je určené pri najpálčivejšom tráviacom probléme vášho bábätka.

Výživa pri refluxe a grckaní

Ak trápi vaše bábätko časté grckanie alebo reflux, odporúča sa stravu podávať v menších dávkach a častejšie. Vhodné je zahustenie tzv. karubínom, čo je vláknina, ktorá absorbuje vodu a zahustí tak stravu, vďaka čomu môže obsah ľahšie zostať v žalúdku. Pre dojčené deti sa vyrábajú špeciálne prípravky, ktoré obsahujú karubín a môžu sa pridávať do odstriekaného materského mlieka. Ak teda máte dostatok mlieka, nemusíte prechádzať na špeciálne upravené mlieka umelé. Ak je však vaše dieťa na dojčenskom mliečku, zoženiete na trhu špeciálne upravené mlieka s karubínom.

Grckanie alebo reflux však môžu byť u niektorých detí prejavom alergie na bielkovinu kravského mlieka. Tu je potom vhodnejšie zvoliť špeciálne upravené mlieka. Výber vždy konzultujte so svojím pediatrom, ktorý vám pomôže určiť, či ide o alergiu, alebo za grckaním stojí iná príčina, a podľa toho vám odporučí najlepšie riešenie pre vaše dieťatko.

Výživa pri zápche

Zápcha dokáže bábätko aj celú jeho rodinu pekne potrápiť. Okrem zmeny jedálneho lístka u detí na zmiešanej strave a dodržiavaní pitného režimu existujú aj špeciálne dojčenské mlieka. Obsahujú kombináciu hydrolyzovanej bielkoviny, zníženého množstva laktózy a zmesi oligosacharidov.

Výživa pri kolikách

So zvládaním kolík vám môže veľmi pomôcť aj správna výživa, a to nielen vášho dieťatka. Ak dieťa dojčíte, venujte pozornosť tomu, čo sama jete. Vďaka nevhodnej strave sa môžu do materského mlieka dostať látky, ktoré budú nadúvať bruško vášho bábätka a spôsobovať mu celkovú nepohodu. Preto sa pri dojčení odporúča jesť také potraviny, ktoré príliš nenadúvajú. Problémom môže byť aj kravské mlieko a výrobky z neho v strave matky (v prípade alergie na bielkovinu kravského mlieka u dieťaťa).

U nedojčených detí potom môžete zmeniť náhradné dojčenské mlieko za špeciálne mlieka určené priamo pri dojčenských kolikách, ktoré obsahujú kombináciu hydrolyzovanej bielkoviny, znížené množstvo laktózy a zmes oligosacharidov. Popri špeciálnych mliekach môžete skúsiť aj tradičnú cestu byliniek vo forme čajov alebo existujú aj rôzne kvapky. Nezabudnite však svoj výber konzultovať aj so svojím pediatrom, ktorý podľa veku dieťaťa a jeho stavu najlepšie dokáže poradiť, čo je pre vášho najmenšieho v danom okamihu to najlepšie.

Poraďte sa so svojím pediatrom
Navštívte naše stránky Nutriklubu, kde nájdete ešte viac zaujímavých článkov k  téme.
Máte ešte nejaké otázky, na ktoré sa chcete opýtať? Potom je tu pre vás pripravený náš tím a spolupracujúci odborníci. Kontaktujte je prostredníctvom našej poradne, emailom na info@nutriklub.sk, alebo telefonicky na 0800 601 600.
Alebo formou chatu: nutriklub.sk/poradna-odbornikov

Více o výživě

Výživa dieťaťa s rizikom vzniku alergie

V dnešnom globálnom a rýchlom svete je už alergia braná takmer ako bežná súčasť našich životov. O alergiách sa vie veľa a…...

Výživa neprospievajúcich detí

Deti potrebujú pre svoj správny rast a vývoj dostatočnú a vyváženú stravu. V niektorých prípadoch, ak vaše dieťa trpí napr.…...

Viac o výžive

O výžive
v chorobe

O výžive
pri PKU/DMO

O výžive
detí