Začíname s príkrmami krok za krokom

Máme doma dojčatá, stačí mu stále dojčenské / materské mlieko? Kedy je vhodné začať s prvými príkrmami u dojčených detí a kedy je vhodné prikrmovať deti nedojčené? Aké zvoliť potraviny / suroviny na prvú lyžičku?

Svoje dieťa stále dojčím, poskytuje mu materské mlieko všetko potrebné pre správny vývoj a rast? Moje dieťa je na náhradnej dojčenskej výžive, do kedy mu postačí iba fľaštička a kedy je ideálne začať s príkrmami?

Každá mamička si pár mesiacov po pôrode začne klásť otázku, či je materské mlieko stále plnohodnotným zdrojom potravy jej bábätka a kedy by mala riešiť otázku zavádzania prvých príkrmov do jedálnička svojho drobčeka.

Všeobecne platí, že ak materské alebo dojčenské mlieko nestačí dieťatku dodať potrebnú energiu a dieťa je už dostatočne zrelé a vo vhodnom veku, je vhodné premýšľať o podávaní príkrmov. Ide spravidla o obdobie, keď dieťa dokáže koordinovať a kontrolovať pohyby hlavy, rúk a očí, zvládne sedieť s oporou a dokáže prehĺtať z lyžičky stravu, ktorá nie je tekutá. Pediatri sa tiež často pýtajú rodičov, či ich dieťa so záujmom pozoruje, keď oni sedia pri stole a jedia. Aj to môže byť jedným zo znamení, že je dieťa pripravené na prvý príkrm. Nižšie nájdete viac o tom, ako začať s prvými príkrmami krok za krokom, tak aby vaše dieťatko zvládlo bez problémov prijať nové chute aj konzistenciu.

Podľa najnovších odporúčaní je najvhodnejšie plné dojčenie do konca 6. mesiaca veku dieťaťa. Ak bábätko nemôže byť dojčené, pediater vždy posúdi, kedy je práve u neho najlepší čas začať s podávaním príkrmov. Najskôr je možné začať od ukončeného 4. mesiaca, najneskôr potom na začiatku 7. mesiaca.

Moje dieťa je plne dojčené

Tiež patríte medzi tie šťastné mamičky, ktoré bez problémov dojčia svoje dieťatko? Potom si môžete byť istá, že vaše materské mlieko obsahuje všetky potrebné živiny a vitamíny, ktoré sú dôležité pre zdravý vývoj vášho dieťaťa. Zvyčajne sa odporúča plne dojčiť do ukončeného šiesteho mesiaca. Ak však pozorujete, že je vaše dieťa po dojčení stále hladné, či dokonca váhovo neprospieva, je to signál obrátiť sa na svojho pediatra a prospievanie bábätka s ním konzultovať.

Nemôžem dieťa dojčiť

Ak nemôžete z akéhokoľvek dôvodu svoje bábätko plne dojčiť, nie je dôvod na paniku. Na trhu dnes existuje celý rad veľmi kvalitných dojčenských mliek, ktorá dodajú vášmu dieťatku potrebné živiny. U nedojčených detí môžete začať s prvými príkrmami po dohode s pediatrom už od ukončeného 4. mesiaca. Stále však platí pravidlo, že je potrebné konzultovať zavádzanie prvých príkrmov so svojím pediatrom a vaše dieťatko vie kontrolovať pohyby hlavy a zvládne sedieť s oporou.

Prvá lyžička pre bábätko

Čo by malo byť obsahom prvej lyžičky vášho bábätka? Všeobecne sa odporúča začínať zeleninou, a to iba príkrmom z jedného druhu zeleniny. Dôležité je byť trpezlivý a začať postupne. 1. deň sa podávajú len 2 lyžičky nového príkrmu, 2. deň sa podávajú 4 lyžičky, od 3. dňa, ak je všetko v poriadku, sa môže podať až 50 g rovnakého príkrmu ako v predchádzajúcich dvoch dňoch. Vždy po podaní príkrmu dojčíte alebo podáte dojčenské mlieko, ktoré bábätko dostáva. A akonáhle si dieťatko začne zvykať, môžete postupne pridávať viac lyžičiek, skúšať ďalšie druhy zeleniny a potom aj viacdruhové zeleninové príkrmy, neskôr aj s prídavkom chudého mäsa. Prečítajte si viac o tzv. trojstupňovom systéme zavádzania príkrmov.

Aké príkrmy dávať od uk. 4. mesiaca?

Ak máte pocit, že vášmu dieťatku už nestačí materské či dojčenské mlieko, a aj po vypití plnej dávky je stále hladné, konzultujte so svojím pediatrom, či je už vhodný čas na zavedenie prvých príkrmov. Odporúča sa, že ak je dieťa plne dojčené a dobre prospieva, stačí začať s príkrmami v 6. mesiaci. U detí kŕmených dojčenským mliekom je možné po odporúčaní pediatra začať už od ukončeného 4. mesiaca veku. Na trhu už dnes nájdete pre deti od ukončeného 4. mesiaca pomerne pestrý výber na prvú lyžičku. A ak vaše dieťatko vydáva jasné signály, že by rado skúsilo aj niečo iné okrem mliečka – napr. intenzívne mľaská, cmúľa si palček a častejšie si strká hračky do pusinky, je pripravené začať spoznávať nové chute.

Či už sa rozhodnete svojmu malému maškrtníkovi zakúpiť hotový pohárik alebo doma uvariť, začnite najprv zeleninou, a to jemnými a jednoduchými chuťami. Vhodná je mrkva, hrášok, karfiol, brokolica či tekvica. Neskôr môžete zaradiť aj zemiaky, cuketu alebo špenát.

Hotové poháre s vekovým určením majú tú výhodu, že suroviny použité na ich výrobu sú veľmi starostlivo a prísne kontrolované a testované. Musia vyhovieť celému radu požiadaviek a veľmi prísnych limitov (na rozdiel od bežných potravín) – na obsah ťažkých kovov, plesní a ich toxínov, dusičnanov a celého radu ďalších látok.

Vhodnou dobou na zeleninový príkrm je zvyčajne čas obeda. Avšak prvý deň nečakajte, že zelenina na lyžičke bude schopná pokryť celé jedlo. Nič nie je dobré uponáhľať. Bábätko si musí na novú potravinu zvyknúť postupne a naučiť sa s ňou v ústočkách pracovať, a rovnako tak si musí postupne zvyknúť aj jeho trávenie, pre ktoré je to veľká zmena po niekoľkých mesiacoch len na mliečku. Kým bábätko nebude na dávke asi 100 g príkrmu, tak vždy po kŕmení dokrmujte ešte mliekom.

Ovocné príkrmy – kedy je správny čas?

Zavádzať ovocie do jedálnička malých stravníkov sa odporúča až po zelenine. Dôvod je prostý. Ovocie má ďaleko príjemnejšiu a sladšiu chuť, a ak by ste začali s ovocím na prvom mieste, môže sa stať, že malý maškrtný jazýček o zeleninu nebude mať záujem. Podobne ako u zeleniny sa odporúča začať len jedným druhom ovocia a pridávať ďalšie variácie neskôr. Ideálnou voľbou je jabĺčko, banán, hruška či marhule. Ovocie skvele poslúži ako desiata či popoludňajší olovrant.

TIP: Náš tím v spolupráci s odborníkmi na detskú výživu pripravil brožúru o prvých príkrmoch. Stiahnite si ju tu

Prečo nezabudnúť na obilniny a kedy je vhodné do jedálnička zaradiť lepok?

Obilniny by rozhodne nemali chýbať v jedálničku vášho dieťatka. Sú plné dôležitých vitamínov – najmä skupiny B, tiež minerálnych látok, vlákniny, sacharidov a bielkovín.

Akonáhle zvládnete so svojím bábätkom zavedenie zeleninových a ovocných príkrmov, je čas vyskúšať aj obilniny, a to vo forme obilných či obilno-mliečnych kaší. Na začiatok môžete zaradiť kaše ryžové, či kukuričné, ktoré majú jemnú chuť. Rozhodne ale neotáľajte so zavádzaním obilnín s lepkom (gluténom) do stravy vášho dieťaťa. Ich včasné zaradenie môže znížiť riziko výskytu alergie na lepok. Ideálne obdobie pre zavádzanie lepku je v dobe s prvými príkrmami, ešte v čase dojčenia, najneskôr počas 7. mesiaca, ešte pred jeho ukončením. Obdobie medzi ukončeným 4. až 7. mesiacom dieťatka sa niekedy nazýva tzv. „imunologické okno“ – niektoré výskumu ukazujú, že pri zaradení potenciálnych alergénov v tejto dobe dieťa lepšie reaguje (najlepšie keď je i dojčené).

Autor: Ing. Agáta Kubíčková, Andrea Řepová DiS.

Poraďte sa so svojím pediatrom
Navštívte naše stránky Nutriklubu či Klubu mamičiek, kde nájdete ešte viac zaujímavých článkov k  téme.
Chcete sa opýtať na ďalšie otázky týkajúce sa výživy v tehotenstve? Potom je tu pre vás pripravený náš tím a spolupracujúci odborníci. Kontaktujte je prostredníctvom našej poradne, emailom na info@nutriklub.sk, alebo telefonicky na 0800 601 600.
Alebo formou chatu: nutriklub.sk/poradna-odbornikov

Více o výživě

Výživa chorých detí

Dostatočná a vyvážená strava je pre správny rast a vývoj dieťaťa zásadná. V období, keď je dieťa choré, či už…...

Výživa u predčasne narodených bábätiek

Hneď ako sú stabilizované všetky životné funkcie predčasne narodeného bábätka, prichádza na rad výživa, ktorá je pre jeho ďalšie prežitie…...

Viac o výžive

O výžive
v chorobe

O výžive
pri PKU/DMO

O výžive
detí