Kto mi pomôže s výživou pri ochorení a kde môžem získať prípravky klinickej výživy?

Veľká časť ochorení je sprevádzaná nechutenstvom. Pri pobyte v nemocnici, ale aj pri domácom ošetrovaní, často čakáme, že sa chorý príbuzný „rozje“, hneď ako  sa mu zdravotný stav zlepší a viac sa jeho stravovací režim nerieši. Súčasne pacient podstupuje rad vyšetrení, ktoré sa často vykonávajú nalačno, a preto často trpí hladom a smädom. V tomto momente by si chorý, jeho rodina a v neposlednom rade zdravotnícki pracovníci mali uvedomiť, že sa dostáva do zvýšeného rizika podvýživy. Tento stav je potrebné čo najrýchlejšie a najúčinnejšie riešiť, nepodceňovať ho a zabrániť tak komplikáciám, ktoré so sebou nedostatočná výživa prináša.

Počas choroby je dôležité zamerať sa okrem samotnej liečby ochorenia aj na udržanie čo najlepšieho stavu výživy pacienta a tomuto cieľu podriadiť aj zloženie stravy. Pacient v dobrej nutričnej kondícii má lepšie vyhliadky na prekonanie závažnej choroby.

Zhodnotenie nutričného stavu pacienta by malo byť súčasťou liečby a patrí do rúk lekárov a výživových špecialistov. Je dôležité posúdiť, či pacient dokáže prijať dostatočné množstvo stravy cez ústa, ako aj vstrebávanie jednotlivých živín črevom. Nesleduje sa len telesná hmotnosť pacienta a BMI ale aj zastúpenie jednotlivých živín v organizme.

V prípade, kedy bežná strava nepostačuje na pokrytie nutričných potrieb pacienta, dochádza k podvýžive (malnutrícii). Podvýživa súvisiaca s ochorením môže spôsobiť oslabenie imunitného systému, zvýšenie rizika infekcie, zhoršené hojenie rán či dlhšiu dobu hospitalizácie. Na zlepšenie stavu podvýživy sa využíva klinická enterálna výživa (delí sa na enterálnu výživu podávanú ústami a sondovú výživu), ktorá poskytuje vyváženú zmes základných živín, minerálnych látokov, vitamínov a stopových prvkov.

Na trhu existuje nespočetné množstvo nutričných (dietetických) prípravkov určených na popíjanie. Tieto nutričné drinky sa vyrábajú so štandardným zložením alebo so zvýšeným obsahom bielkovín. Sú dostupné v rôznych príchutiach a  veľkostiach od 125 ml až po 300 ml. Dostupné sú aj špeciálne nutričné drinky pre pacientov s onkologickým ochorením, pacientov s preležaninami, či pacientov s cukrovkou. Nutričné drinky možno užívať medzi jedlami ako doplnok bežnej stravy alebo ako úplná náhrada stravy.

Pre pacientov so sťaženým prehĺtaním sú k dispozícii prípravky krémovej konzistencie.

Pre tých pacientov, ktorí nemôžu výživu prijímať ústami, je určená sondová výživa. Výber vhodnej sondovej výživy vykonáva výhradne lekár.

V prípade, ak potrebujete konzultovať váš zdravotný stav, obráťte sa na vášho lekára. Poraďte sa so svojim lekárom alebo lekárnikom, keď sa cítite byť slabý, unavený, nechutí Vám jesť alebo ste nechcene schudli.

Prípravky klinickej enterálnej výživy sú určené na diétny režim pri podvýžive súvisiacej s ochorením a môže ich predpísať tak všeobecný lekár, ako aj špecialista, ktorí posúdia nutričný stav pacienta. Prípravky klinickej enterálnej výživy sú dostupné v  lekárňach a mali by byť používané vždy pod lekárskym dohľadom.

Více o výživě

Kto mi pomôže s výživou pri ochorení a kde môžem získať prípravky klinickej výživy?

Veľká časť ochorení je sprevádzaná nechutenstvom. Pri pobyte v nemocnici, ale aj pri domácom ošetrovaní, často čakáme, že sa chorý…...

Podvýživa súvisiaca s ochorením – ako sa týka mojej rodiny?

PODVÝŽIVA V CHOROBE SA MÔŽE TÝKAŤ KAŽDÉHO Z NÁS. Podvýživa (malnutrícia) je stav nerovnováhy medzi potrebami organizmu a skutočným príjmom, ktorý vzniká v dôsledku…...

Viac o výžive

O výžive
v chorobe

O výžive
pri PKU/DMO

O výžive
detí