PODVÝŽIVA V CHOROBE SA MÔŽE TÝKAŤ KAŽDÉHO Z NÁS.
Podvýživa (malnutrícia) je stav nerovnováhy medzi potrebami organizmu a skutočným príjmom, ktorý vzniká v dôsledku nedostatku živín dôležitých pre stavbu tela a jeho funkcie. V užšom zmysle slova hovoríme o nedostatku energetického príjmu, príjmu kvalitných bielkovín a ďalších živín.
Podvýživou nemusí byť ohrozený len chudý človek, ale aj človek na pohľad obézny. Nechcený úbytok hmotnosti 5 % za 3 mesiace už svedčí o riziku podvýživy. Malnutrícia býva často prehliadaná na úkor ochorenia, na ktoré je pacient liečený. Často nie je diagnostikovaná a týka sa to hlavne pacientov s obmedzenými pohybovými schopnosťami, psychiatrickými a komunikačnými problémami. Hlavnými príčinami podvýživy je znížená chuť do jedla, zvýšená konzumácia liečiv, problémy s chrupom, či znížená samostatnosť. Dôsledky podvýživy sú spájané s úbytkom svalovej hmoty, zápalovými komplikáciami, zhoršeným hojením rán a zhoršením celkového stavu a kvality života.
Malnutríciaou alebo riziko malnutrície v Európe postihuje: | ||
24,1 % DETSKÝCH hospitalizovaných pacientov | 33 % PACIENTOV v domovoch s opatrovateľskou službou | 25 % DOSPELÝCH hospitalizovaných pacientov v nemocnici |
AKÉ SÚ VAROVNÉ PRÍZNAKY KRÁTKODOBEJ PODVÝŽIVY?
- Chudnutie – ubúda svalová hmota a tukové tkanivo, koža je slabá až ochabnutá, znižuje sa svalová sila, pacient sa ťažšie pohybuje, u ležiacich je dobrým ukazovateľom stisk ruky, ktorý je pri podvýžive slabší. U pacienta so závažným ochorením je už 5 % úbytok hmotnosti nebezpečný (napr. 3,5 kg u 70 kg človeka).
- Nechutenstvo
- Nižší príjem stravy než je obvyklé, alebo odmietanie stravy
- Na pacientovi „visí“ odev, ktorý mu predtým dobre padol
- Únava – súvisí s chudnutím a psychickým stavom
- Nespavosť – súvisí s únavou chorého
- Citlivosť na chlad – chorý nemá dostatok energie na udržanie telesnej teploty
- Opuchy dolných končatín kvôli nedostatku bielkovín sa objavujú u pacientov s vysokým rizikom podvýživy
OCHORENIA, PRI KTORÝCH ČASTO DOCHÁDZA K RIZIKU VZNIKU PODVÝŽIVY
Skupina ochorení | Diagnóza |
Ochorenie dýchacieho traktu | Zápaly |
Chronická obštrukčná choroba pľúc, astma | |
Ochorenie tráviaceho traktu | Vredová choroba žalúdka a pažeráku |
Zápalové ochorenia čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) | |
Chronický zápal pankreasu | |
Neurologické poruchy | Cievna mozgová príhoda |
Rôzne druhy demencie | |
Parkinsonova choroba | |
Psychiatrické ochorenia | Depresia |
Anorexia / Bulímia | |
Nádorové ochorenia | Zhubný nádor pankreasu a žlčových ciest, pľúc, žalúdka, pažerákau, nádory v oblasti ústnej dutiny a krku |
Chemoterapia vedúca k nevoľnosti (riziko je krátkodobé) | |
Rádioterapia oblasti úst, krku a pažeráku | |
Operácie | Veľká brušná operácia |
Operácia oblasti krku a úst | |
Po zlomenine krčka stehennej kosti | |
Veľké úrazy |
SPRÁVNOU VÝŽIVOU K RÝCHLEJŠEJ REKONVALENSCENCII PACIENTA
Správna výživa môže prispieť k zlepšeniu znášania liečby, hojenieu pooperačných rán, či preležanín, čím celkovo môže viesť k rýchlejšej rekonvalescencii. Preto je zaistenie správnej výživy veľmi dôležité a má celkový dopad na pohodu a kvalitu života či už seniorov, alebo onkologických pacientov, u ktorých je riziko podvýživy výrazne vysoké. Práve preto sa o výživu svojho blízkeho aktívne zaujímajte.
„Počas návštevy v nemocnici sa svojho blízkeho spýtajte, čo jedol. Pravidelne sa informujte o jeho príjme stravy u ošetrujúceho personálu alebo lekára, nenechajte sa odbiť, keď cítite, že niečo nie je v poriadku.“
Aby mal pacient dostatok vitamínov a minerálnych látok, je vhodné do stravy pridať ovocie a zeleninu. Seniori ocenia mäkšie ovocie, alebo vopred nakrájané či nastrúhané. Vhodné sú aj polotučné mliečne výrobky, napr. jogurty, kefír, ochutené tvarohy a tvrdé syry, ktoré doplnia príjem bielkovín a vápnika. Veľkou komplikáciou býva nechutenstvo. Pacient zje len veľmi malé porcie, chudne a slabne. Vhodné a účinné je začať včas dopĺňať výživu o prípravky klinickej výživy. Pacient popíja nutričné drinky medzi jedlami a zvyšuje si tým príjem energie, jednotlivých živín, vitamínov a minerálnych látok.
„S nutričnou podporou je potrebné začať včas! O výbere vhodnej klinickej výživy pre vašich blízkych sa poraďte s lekárom alebo nutričnou terapeutkou.“
STAROSTLIVOSŤ O CHORÉHO BLÍZKEHO V DOMÁCNOSTI
Ťažké ochorenie sa málokedy týka len pacienta. Má vplyv na jeho partnera, rodičov, deti či súrodencov. Pacient, ktorému bola zistená závažná diagnóza, potrebuje podporu svojich blízkych. Potrebuje vedieť, že mu pomôžu proti chorobe bojovať. Možnosť byť doma a vymeniť nemocničné prostredie za dôverne známy domov, pomáha prekonávať strach, úzkosť a neistotu pacienta.
Starostlivosť o blízkeho rozhodne nie je jednoduchá. Prináša množstvo obmedzení a pocit zodpovednosti. Keď sa zmierime s faktom, že choroba je realita, začneme premýšľať o tom, čo nás čaká a ako situáciu zvládnuť. Chceme sa o nášho blízkeho postarať. Chceme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby sme spoločne nad chorobou zvíťazili, prípadne zmiernili ťažkosti a predĺžili život nášho milovaného.
„Klinická výživa je pre starajúceho sa veľkou výhodou. Je pripravená na okamžité použitie a prináša veľkú časovú úsporu pri príprave jedla pre chorého. O vhodnom variante sa treba poradiť s ošetrujúcim lekárom.“