Podvýživa súvisiace s ochorením – ako sa týka mojej rodiny?

PODVÝŽIVA V CHOROBE SA MÔŽE TÝKAŤ KAŽDÉHO Z NÁS.

Podvýživa (malnutrícia) je stav nerovnováhy medzi potrebami organizmu a skutočným príjmom, ktorý vzniká v dôsledku nedostatku živín dôležitých pre stavbu tela a jeho funkcie. V užšom zmysle slova hovoríme o nedostatku energetického príjmu, príjmu kvalitných bielkovín a ďalších živín.

Podvýživou nemusí byť ohrozený len chudý človek, ale aj človek na pohľad obézny. Nechcený úbytok hmotnosti 5 % za 3 mesiace už svedčí o riziku podvýživy. Malnutrícia býva často prehliadaná na úkor ochorenia, na ktoré je pacient liečený. Často nie je diagnostikovaná a týka sa to hlavne pacientov s obmedzenými pohybovými schopnosťami, psychiatrickými a komunikačnými problémami. Hlavnými príčinami podvýživy je znížená chuť do jedla, zvýšená konzumácia liečiv, problémy s chrupom, či znížená samostatnosť. Dôsledky podvýživy sú spájané s úbytkom svalovej hmoty, zápalovými komplikáciami, zhoršeným hojením rán a zhoršením celkového stavu a kvality života.

Malnutríciaou alebo riziko malnutrície postihuje v Európe:
24,1 % DETSKÝCH hospitalizovaných pacientov33 % PACIENTOV v domovoch s opatrovateľskou službou25 % DOSPELÝCH hospitalizovaných pacientov v nemocnici

AKÉ SÚ VAROVNÉ PRÍZNAKY KRÁTKODOBEJ PODVÝŽIVY?

  • Chudnutie – ubúda svalová hmota a tukové tkanivo, koža je slabá až ochabnutá, znižuje sa svalová sila, pacient sa ťažšie pohybuje, u ležiacich je dobrým ukazovateľom stisk ruky, ktorý je pri podvýžive slabší. U pacienta so závažným ochorením je už 5 % úbytok hmotnosti nebezpečný (napr. 3,5 kg u 70 kg človeka).
  • Nechutenstvo
  • Nižší príjem stravy než je obvyklé, alebo odmietanie stravy
  • Na pacientovi „visí“ odev, ktorý mu predtým dobre padol
  • Únava – súvisí s chudnutím a psychickým stavom
  • Nespavosť – súvisí s únavou chorého
  • Citlivosť na chlad – chorý nemá dostatok energie na udržanie telesnej teploty
  • Opuchy dolných končatín z nedostatku bielkovín sa objavujú u pacientov s vysokým rizikom podvýživy

OCHORENIA, PRI KTORÝCH ČASTO DOCHÁDZA K RIZIKU VZNIKU PODVÝŽIVY

Skupina ochoreníDiagnóza
Ochorenie dýchacieho traktuZápaly
Chronická obštrukčná choroba, astma
Ochorenie tráviaceho traktuVredová choroba žalúdka a pažerákau
Zápalové črevné ochorenia (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída)
Chronický zápal brušnej slinivky
Neurologické poruchyCievna mozgová príhoda
Rôzne druhy demencie
Parkinsonova choroba
Psychiatrické ochoreniaDepresia
Anorexia / Bulímia
Nádorové ochoreniaZhubný nádor brušnej slinivky a žlčových ciest, pľúc, žalúdka, pažerákau, nádory v oblasti ústnej dutiny a krku
Chemoterapia vedúca k nevoľnosti (riziko je krátkodobé)
Rádioterapia oblasti úst, krku a pažeráku
OperácieVeľká brušná operácia
Operácia oblasti krku a úst
Po zlomenine krčkau stehennej kosti
Veľké úrazy

SPRÁVNOU VÝŽIVOU K RÝYCHLEJŠEJÍ REKONVALENCENCII PACIENTA

Správna výživa môže prispieť k zlepšeniuzlepšuje znášaniea liečby, hojenieu pooperačných rán, či preležanín, čím celkovo môže prispieťvedie k rýchlejšej rekonvalescencii. Preto je zaistenie správnej výživy veľmi dôležité a má celkový dopad na pohodu a kvalitu života či už seniorov, alebo onkologických pacientov, u ktorých je riziko podvýživy výrazne vysoké. Práve preto sa o výživu svojho blízkeho aktívne zaujímajte.

“ Počas návštevy v nemocnici sa svojho blízkeho spýtajte, čo zjedol. Pravidelne sa informujte o jeho príjme stravy u ošetrujúceho personálu alebo lekára, nenechajte sa odbiť, keď cítite, že niečo nie je v poriadku.“

Aby mal pacient dostatok vitamínov a minerálnych látok, je vhodné do stravy pridať ovocie a zeleninu. Seniori ocenia mäkšie ovocie, alebo vopred nakrájané či nastrúhané. Vhodné sú aj polotučné mliečne výrobky, napr. jogurty, kefír, ochutené tvarohy a tvrdé syry, ktoré doplnia príjem bielkovín a vápnika. Veľkou komplikáciou býva nechutenstvo. Pacient zje len veľmi malé porcie, chudne a slabne. Vhodné a účinné je začať včas dopĺňať výživu o prípravky klinickej výživy. Pacient popíja nutričné ​​drinky medzi jedlami a zvyšuje si tým príjem energie, jednotlivých živín, vitamínov a minerálnych látok.

„S nutričnou podporou je potrebné začať včas! O výbere vhodnej klinickej výživy pre vašich blízkych sa poraďte s lekárom, alebo s nutričnou terapeutkou.“

STAROSTLIVOSŤ O CHORÉHO BLÍZKEHO V DOMÁCNOSTI

Ťažké ochorenie sa málokedy týka len pacienta. Má vplyv na jeho partnera, rodičov, deti, či súrodencov. Pacient, ktorému bola zistená závažná diagnóza, potrebuje podporu svojich blízkych. Potrebuje vedieť, že mu pomôžu proti chorobe bojovať. Možnosť byť doma a vymeniť nemocničné prostredie za dôverne známy domov pomáha prekonávať strach, úzkosť a neistotu pacienta.

Starostlivosť o blízkeho rozhodne nie je jednoduchá. Prináša množstvo obmedzení a pocit zodpovednosti. Keď sa zmierime s faktom, že choroba je realita, začneme premýšľať o tom, čo nás čaká a ako situáciu zvládnuť. Chceme sa o nášho blízkeho postarať. Chceme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby sme spoločne nad chorobou zvíťazili, prípadne zmiernili ťažkosti a predĺžili kvalitný život nášho milovaného.

„Klinická výživa je pre starajúceho sa veľkou výhodou, je pripravená na okamžité použitie a prináša veľkú časovú úsporu pri príprave jedla pre chorého. O vhodnej variante sa poraďte so svojím lekárom.“

Více o výživě

Podvýživa súvisiace s ochorením – ako sa týka mojej rodiny?

PODVÝŽIVA V CHOROBE SA MÔŽE TÝKAŤ KAŽDÉHO Z NÁS. Podvýživa (malnutrícia) je stav nerovnováhy medzi potrebami organizmu a skutočným príjmom, ktorý vzniká v dôsledku…...

Kto mi pomôže s výživou v chorobe a kde môžem dostať klinickej výživy?

Veľká časť chorôb je sprevádzaná nechutenstvom. Pri pobyte v nemocnici, ale aj pri domácom ošetrovaní, často čakáme, že sa chorý…...

Viac o výžive

O výžive
v chorobe

O výžive
pri PKU/DMO

O výžive
detí