Výživa u predčasne narodených bábätiek

Hneď ako sú stabilizované všetky životné funkcie predčasne narodeného bábätka, prichádza na rad výživa, ktorá je pre jeho ďalšie prežitie kľúčová. Rýchlosť rastu požadovaná u predčasne narodených detí môže byť až 3-krát vyššia ako u detí narodených v termíne [1, 2], s tým súvisia aj vysoké nutričné požiadavky na výživu – v akej podobe bude podaná, aj čo sa týka zloženia. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje podobu výživy, je aj to, kedy sa bábätko narodilo a ako ďaleko sa stihli vyvinúť jeho orgány a ich funkcie.

Preto sú v prvých dňoch nedonosené bábätká často vyživované iba parenterálne (do krvného obehu), pretože ich telíčko nie je zatiaľ schopné prijímať stravu štandardne – perorálne (podávanie materského mlieka alebo priamo dojčenie). Podľa posúdenia lekára a zrelosti bábätka sa potom ďalej podáva výživa sondičkou priamo do žalúdka. Základom výživy je aj u týchto detí, samozrejme, materské mlieko, ktoré však v tom okamihu nespĺňa vysoké nutričné požiadavky nedonosených detí a nedokáže pokryť ich denný kalorický príjem. Z tohto dôvodu sa materské mlieko ešte môže obohacovať o tzv. fortifikátory, ktoré obsahujú cukry, vitamíny, bielkoviny a ďalšie dôležité živiny, ktoré zvyšujú kalorickú hodnotu materského mlieka.

Pre každé predčasne narodené bábätko je jeho výživa „ušitá“ na mieru, aby správne rástlo a prospievalo. Ak má dieťa hmotnosť pod 1 000 g, môže sa pridávať ešte proteínový doplnok pre navýšenie obsahu bielkovín, pretože tieto deti majú extrémne nároky na ich príjem.

V prípade, že mamička má dostatok mlieka, môže začať prikladať bábätko k prsníku (pokiaľ to jeho stav umožní) niekedy okolo 28. týždňa. Ide skôr však o akési nastavenie rituálu a inštinktu bábätka. Samotné dojčenie z prsníka môže začať až niekedy okolo 32. týždňa, keď sací reflex bábätka je už dostatočne vyvinutý a zvládne koordináciu tohto procesu.

Pokiaľ však mamička „predčasniatka“ nemôže z akéhokoľvek dôvodu dojčiť, dostáva bábätko cudzie materské mlieko z certifikovaných mliečnych bánk. Bábätko môže tiež dostávať kvalitnú umelú výživu vyvinutú špeciálne pre nedonosené deti. Hneď ako začne prospievať a jeho stav vyhodnotia lekári ako optimálny, môže byť bábätko prepustené z nemocnice do domácej starostlivosti. V prípade, že nemôže byť dojčené, tak dostáva špeciálne mlieko, tzv. post discharge.

Poraďte sa so svojím pediatrom
Navštívte naše stránky Nutriklubu, kde nájdete ešte viac zaujímavých článkov k  téme.
Máte ešte nejaké otázky, na ktoré sa chcete opýtať? Potom je tu pre vás pripravený náš tím a
spolupracujúci odborníci. Kontaktujte je prostredníctvom našej poradne, emailom na info@nutriklub.sk, alebo
telefonicky na 0800 601 600.
Alebo formou chatu: nutriklub.sk/poradna-odbornikov

Referencie:

  1. Klein CJ . (2002) J Nutr. 132(6 Suppl 1): 1395S-1577S.
  2. Clark et al. (2014) Clin Perinatol. 41(2): 295-307.

Více o výživě

Výživa u predčasne narodených bábätiek

Hneď ako sú stabilizované všetky životné funkcie predčasne narodeného bábätka, prichádza na rad výživa, ktorá je pre jeho ďalšie prežitie…...

Výživa pri tráviacich ťažkostiach

Medzi najčastejšie tráviace ťažkosti bábätiek patrí grckanie, zápcha a dojčenské koliky. Tieto tráviace ťažkosti sa často prelínajú a kombinujú, a…...

Viac o výžive

O výžive
v chorobe

O výžive
pri PKU/DMO

O výžive
detí