Poranenie tváre a ústnej dutiny, vážne poškodenie zubov, problémy s prehĺtaním, poškodenie nervového alebo cievneho zásobovania tráviacej sústavy, operačné zákroky tráviaceho traktu, nedostatočná tvorba tráviacich štiav (pankreas, žlčník), postihnutie pečene zápalom alebo cirhózou a zápalové ochorenia (napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) alebo potravinové alergie a neznášanlivosti (napr. celiakia) často vedú k tomu, že potravu je náročné prijímať alebo správne využiť.
Nedostatočný príjem väčšiny alebo len niektorých živín má samozrejme dopad na celkové zdravie. Prvým varovným príznakom často býva náhle a neplánované chudnutie.
V prípade, že sa nevyrieši základný problém, je potrebné bežnú stravu doplniť alebo nahradiť. Lekár môže predpísať alebo odporučiť užívanie prípravkov enterálnej výživy. V niektorých prípadoch postačí výživa na popíjanie alebo na podanie lyžičkou, pri vážnom alebo dlhodobom postihnutí môže byť potrebné podávať výživu pomocou sondy.