Príklad:
Proces starnutia je čisto individuálny, u niekoho sa prejavy môžu objaviť už v päťdesiatke, druhý sa môže cítiť v dobrej kondícii i po sedemdesiatke. Hoci každý jedinec má svoje genetické predpoklady, rýchlosť starnutia možno ovplyvniť zdravým spôsobom života a starostlivosťou o vlastné zdravie, čím môžeme sami prispieť k predĺženiu aktívneho veku života. Neoddeliteľnou súčasťou tejto starostlivosti je aj branie ohľadu na zloženie stravy.
Seniori majú iné špecifické výživové požiadavky ako ostatná populácia. S pribúdajúcim vekom klesá potreba jedla, čo je dôsledkom spomaľujúceho sa metabolizmu a ubúdania fyzickej aktivity. Zároveň sa ale zvyšuje potreba bielkovín! O to viac je dôležité starostlivo premýšľať nad zložením stravy.
Nerovnováha medzi príjmom a potrebou bielkovín môže viest k strate kostrového svalstva, pričom jeho funkciou je umožnenie aktívneho pohybu a predĺženie nezávislosti – byť aktívnou súčasťou rodinného života, ísť na nákup či na poštu, byť schopný si navariť, zvládnuť osobnú hygienu a pod. Táto nerovnováha a nedostatočný príjem živín potom môžu negatívne ovplyvňovať priebeh ochorenia, rekonvalescenciu a zvyšujú riziko straty sebestačnosti seniora.
V prípade, že senior nie je schopný prijať dostatočné množstvo živín v bežnej strave, ponúka sa riešenie v podobe klinickej výživy. Nutričné prípravky obsahujú vyvážený pomer bielkovín, cukrov, tukov, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.
Nutričná intervencia v podobe stravy bohatej na bielkoviny, doplnenie dôležitých mikronutrientov, ako sú vitamín D a vápnik, spoločne s dostatočnou fyzickou aktivitou, napr. prechádzky, nordic walking; tvoria základné predpoklady pre úspešné riešenie.
Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom o vhodnosti prípravku klinickej výživy.
Príklad:
1. V poslednej dobe som výrazne schudol. Lekári mi diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Čaká ma onkologická liečba.
2. Podstupujem chemoterapiu a nemám chuť jesť.
Ak ste onkologický pacient, výživa je pre vás veľmi dôležitá. Váš zlý nutričný stav môže negatívne ovplyvniť výsledok onkologickej terapie, z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby ste v tomto období nechudli a zachovali si svoju pôvodnú hmotnosť.
Pri onkologickom ochorení alebo v priebehu jeho liečby môžete trpieť nechutenstvom, hnačkou alebo zápchou, zvracaním a inými ťažkosťami. Ďalej dochádza aj k zmene chuti a vnímaniu vône jedál. To všetko môže viesť k nižšiemu príjmu potravy až k podvýžive. Strata telesnej hmotnosti a podvýživa pri onkologickom ochorení je jeden z najčastejších nežiaducich efektov a je veľmi často prehliadaný a zanedbávaný.
Dostatočný príjem živín počas liečby onkologického ochorenia a zachovanie si hmotnosti vám môže pomôcť:
V prípade, že nie ste schopní prijať dostatočné množstvo živín v bežnej strave, ponúka sa riešenie v podobe klinickej výživy a špeciálnych nutričných prípravkov, ktoré sú určené pre onkologických pacientov. Tie obsahujú vyvážený pomer všetkých dôležitých živín vrátane bielkovín, ktoré sú základnou súčasťou tela, svalov aj imunitného systému.
Poraďte sa so svojim lekárom o možnostiach nutričnej podpory.
Príklady: Dcéra náhle veľmi schudla, je vychudnutá, slabá a nemá chuť do jedla.
Úbytok hmotnosti môže byť u zdravého človeka vnímaný ako pozitívny výsledok vhodnej diéty či cvičenia. Ak však vy alebo váš blízky začne výraznejšie chudnúť bez jasnej príčiny, mali by ste rozhodne spozornieť. Nechutenstvo alebo príliš rýchle chudnutie môže upozorniť na zdravotný problém, ktorý ste si zatiaľ nemuseli všimnúť.
Dlhodobejšie nechutenstvo alebo náhly úbytok hmotnosti sprevádza celý rad ochorení a rozhodne je dôvodom, prečo vyhľadať lekára.
Príčinou nechutenstva a úbytku hmotnosti môžu byť mnohé ochorenia, napr.:
Zvýšenú starostlivosť venujme chudnutiu, ktoré často sprevádza starnutie. Vekom sa väčšinou prirodzene znižuje chuť do jedla a u mnohých seniorov sa pridáva nesprávna skladba stravy. Strava seniorov väčšinou neobsahuje optimálne množstvo jednotlivých živín, zvlášť bielkovín. Tým často dochádza k strate svalovej hmoty a tým aj svalovej sily. Celková kondícia seniora sa zhoršuje. Podľa štatistík je v malnutrícii alebo riziku malnutrície 33 % seniorov v domovoch s opatrovateľskou službou.
Konkrétnu príčinu neželaného chudnutia určí váš lekár a navrhne vhodné riešenie. V súvislosti s podvýživou alebo rizikom podvýživy vám môže odporučiť alebo na základe vášho klinického stavu predpísať nutričnú podporu vo forme sippingu.
Poranenie tváre a ústnej dutiny, vážne poškodenie zubov, problémy s prehĺtaním, poškodenie nervového alebo cievneho zásobovania tráviacej sústavy, operačné zákroky tráviaceho traktu, nedostatočná tvorba tráviacich štiav (pankreas, žlčník), postihnutie pečene zápalom alebo cirhózou a zápalové ochorenia (napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) alebo potravinové alergie a neznášanlivosti (napr. celiakia) často vedú k tomu, že potravu je náročné prijímať alebo správne využiť.
Nedostatočný príjem väčšiny alebo len niektorých živín má samozrejme dopad na celkové zdravie. Prvým varovným príznakom často býva náhle a neplánované chudnutie.
V prípade, že sa nevyrieši základný problém, je potrebné bežnú stravu doplniť alebo nahradiť. Lekár môže predpísať alebo odporučiť užívanie prípravkov enterálnej výživy. V niektorých prípadoch postačí výživa na popíjanie alebo na podanie lyžičkou, pri vážnom alebo dlhodobom postihnutí môže byť potrebné podávať výživu pomocou sondy.
Ak vás alebo vášho blízkeho čaká plánovaná operácia, je potrebné sa pripraviť aj po stránke výživy.
Pred plánovanou operáciou nie je vhodné znižovanie telesnej hmotnosti. Naopak sa odporúča jesť plnohodnotnú stravu s dostatočným energetickým príjmom, s dostatočným príjmom živín a predovšetkým bielkovín. Ak trpíte nechutenstvom alebo máte podváhu, je potrebné zvýšiť príjem tak, aby nedochádzalo k úbytku svalového tkaniva. Vaším cieľom je preto zvýšiť alebo si aspoň zachovať aktuálnu hmotnosť.
V prípade, že vám to zdravotný stav dovolí, je taktiež veľmi prospešná fyzická aktivita (postačí aj dlhšia prechádzka, chôdza po schodoch a pod.) Pravidelnejšia námaha vedie k tvorbe a udržaniu svalov a tým i bielkovín, ktoré následne organizmus využije po operácii ako dôležitý zdroj energie.
V prípade, že nie ste schopný prijať dostatočné množstvo živín v bežnej strave, ponúka sa riešenie v podobe klinickej enterálnej výživy. Špeciálna výživa obsahuje vyvážený pomer bielkovín, cukrov, tukov, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Pri operácii následne dochádza k strate bielkovín, ktoré je možné doplniť vysokopreteínovou klinickou výživou. S tekutou výživou možno pokračovať aj v domácom prostredí do doby vyhojenia rany a obnovenia normálneho nutričného stavu.
Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom o vhodnom prípravku klinickej výživy.
Po návrate z nemocnice maminka prestala chodiť a len leží …
Po operácii som schudol a cítim sa slabý…
Vážne ochorenie, väčší úraz alebo operácie spúšťajú v tele rad zmien metabolizmu, pri ktorých dochádza mimo iného k odbúravaniu vlastných svalov. Nedostatok bielkovín môže spomaliť hojenie rán a zhoršiť obranyschopnosť organizmu. Preto sa pacienti počas a po vážnom ochorení cítia slabí a väčšinou strácajú telesnú hmotnosť. Ak je úbytok svalov veľký, môže pacient zostať pripútaný na lôžko a stratiť schopnosť sa o sebe postarať, a to aj pri základných činnostiach.
Negatívny vplyv na naše svaly má aj dlhodobá fyzická inaktivita – kľud na lôžku počas choroby, pobyt na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo znehybnenie po vážnom úraze.
Zmierniť dopad týchto negatívnych dôsledkov závažného ochorenia alebo operácie môžeme dostatočným príjmom vyváženej stravy alebo primeranou fyzickou aktivitou. Najrizikovejšou skupinou sú starší ľudia, ktorí sa musia o výživu a fyzickú kondíciu starať neustále – pestrou stravou a každodennou telesnou aktivitou.
Prípravu na plánovaný operačný zákrok je optimálne zahájiť prípravu minimálne dva týždne pred termínom výkonu. Dostatočný príjem energie a primeraný pohyb sú pred operáciou veľmi dôležité. Lekár vám môže odporučiť úpravu stravy a podľa potreby môže odporučiť alebo predpísať špeciálne prípravky klinickej výživy (výživu na popíjanie).
V období zotavovania sa po chorobe možno stratu svalovej hmoty a fyzickej slabosti možno do istej miery ovplyvniť včasnou, dostatočnou a kvalitnou výživou spolu s rehabilitáciami a telesným cvičením, a to už v nemocnici.
Ak slabosť následkom ochorenia, operácie alebo pobytu v nemocnici pretrváva i doma, je kvalitná strava a dostatočná fyzická aktivita správnym krokom k návratu do normálneho života. Keď prirodzená strava nestačí pokryť potreby, je možné ju doplniť výživou na popíjanie (ktorú môže predpísať alebo odporučiť lekár). S výberom takisto pomôžu v lekárni.
V niektorých prípadoch môžu byť pacienti na určité obdobie odkázaní na príjem výživy sondou (PEG-om), ktorá im pomôže dopraviť živiny priamo do žalúdka.
Príklad: Manžel po mozgovej príhode neprehltne sústo, po napití kašle…
Problémy s prehĺtaním sú často následkom nervových ochorení (napr. cievna mozgová príhoda, roztrúsená skleróza). Narušenie jemnej koordinácie svalov vedie k tomu, že potrava „zaskočí“ alebo zateká do dýchacích ciest (aspirácia). Následkom je nepríjemný kašeľ a pocit dusenia. Zabehnutie potravy môže byť i príčinou zápalu pľúc. Dysfágia je väčšinou prechodným stavom, niekedy sa však môže stať i trvalou poruchou.
Pacient s dysfágiou často odmieta jesť alebo piť, poprípade je málo alebo znižuje príjem tekutín. Správna výživa a hydratácia pacienta, hlavne po cievnej mozgovej príhode, však môže prispieť k lepšiemu zvládaniu zotavovania.
Je preto potrebné, aby pacienta s poruchou prehĺtania vyšetril kvalifikovaný lekár alebo logopéd a v prípade potreby stanovil vhodný výživový plán. U ťažkých foriem dysfágie môže lekár rozhodnúť o zavedení výživy pomocou sondy (nasogastrickej alebo perkutánnej endoskopickej gastrostómie, tzv. PEG-u). Výživa a tekutiny sú tak pacientovi podávané priamo do žalúdka.
Liečbou dysfágie je rehabilitácia prehĺtania, ktorú vedie logopéd. Rehabilitáciu uľahčuje vhodná úprava stravy (vylúčenie malých kúskov potravy) a používanie zahusťovadiel, ktoré menia konzistenciu a textúru jedla a tekutín. Kvalitné moderné zahusťovadlá zachovávajú chuť a vôňu jedla, pričom môžu zlepšiť život pacientov. Ošetrujúci lekár môže v tomto prípade predpísať klinickú výživu krémovej konzistencie, ktorá sa pacientovi podáva lyžičkou.
Príklady: Môjmu dieťaťu museli zaviesť PEG. Dedka kŕmime do hadičky na bruchu.
Ak lekár vyhodnotí, že vy alebo váš blízky neprijímate dostatočné množstvo stravy ústami , alebo to vyžaduje aktuálny zdravotný stav či liečba, môže Vašu výživu zabezpečiť prostredníctvom sondy.
V prípade potreby krátkodobej nutričnej podpory sa pacientom obvykle zavádza nazogastrická sonda. Pri predpoklade dlhodobého živenia sa zavádza hadička perkutánnou endoskopickou gastrostómiou (PEG).
Zavedenie sondy je nenáročná procedúra. Nazogastrickú sondu obvykle zavádza zdravotnícky personál na oddelení. Cez nosový otvor je sonda zasunutá pacientovi až do žalúdka. Pre zavedenie PEG je väčšinou potrebné objednanie sa na gastroskopický zákrok a sonda je vyvedená zo žalúdka cez brušnú stenu. Pacient tak má na bruchu hadičku, do ktorej je následne aplikovaná sondová enterálna výživa, lieky a voda. Nemusíte sa báť, pretože ani aplikácia výživy, ani bežná starostlivosť o sondu nebolí. Časom zistíte, že PEG môže byť pre Vaše okolie nenápadný a nemusí znamenať ani veľké obmedzovanie v bežných aktivitách.
Konkrétnu sondu a metódu zavedenia určí Váš lekár. Taktiež by vám mal zabezpečiť vhodnú sondovú výživu a zdravotnícky materiál na aplikáciu výživy (striekačky, sety). Po prepustení z nemocnice navštívte vášho obvodného ošetrujúceho lekára, s ktorým budete konzultovať ďalší postup.
Referencie: